Best of 2020 – Zero to One – Waarom Bitcoin een niet te stoppen idee is

24. Dezember 2020   |   by admin

We gaan terug naar enkele van de beste Crypto Conversation podcast afleveringen van 2020.

In deze aflevering praten we met Robert Breedlove, een van de diepste en meest inzichtelijke denkers over Bitcoin. Robert is de auteur van The Number Zero en Bitcoin. Robert zegt dat Satoshi de wereld Bitcoin heeft gegeven, een waar „iets voor niets“. Deze ontdekking van absolute schaarste voor geld is een niet te stuiten idee dat de wereld enorm verandert, net als zijn digitale voorouder: het getal nul.

Robert zegt dat Satoshi de wereld Bitcoin gaf, een echte „iets voor niets“. Deze ontdekking van absolute schaarste voor geld is een niet te stoppen idee dat de wereld enorm verandert, net als zijn digitale voorouder: het getal nul.

Net als de uitvinding van de nul, die leidde tot de ontdekking van „niets als iets“ in de wiskunde en andere domeinen, is Bitcoin de katalysator van een wereldwijde paradigmatische faseverandering. Wat cijfer is voor het getal, en nul is voor de leegte in de wiskunde, is Bitcoin voor de absolute schaarste aan geld: elk is een symbool dat de mensheid in staat stelt om een latente werkelijkheid (in het geval van geld, tijd) te vatten. Meer dan alleen een nieuwe monetaire technologie is Bitcoin een geheel nieuw economisch paradigma: een compromisloos basisgeldprotocol voor een wereldwijde, digitale, niet-staatsgebonden economie.

Sleutelrol:

Robert zegt dat velen geloven dat Bitcoin „slechts één van de duizenden crypto’s is“ – dit is op dezelfde manier waar als het getal nul slechts één van een oneindige reeks getallen is. In werkelijkheid is Bitcoin speciaal, en dus ook nul: elk is een uitvinding die heeft geleid tot een ontdekking die het overkoepelende systeem fundamenteel opnieuw vorm heeft gegeven – voor Bitcoin is dat systeem geld, en voor nul is het wiskunde. Aangezien geld en wiskunde de twee universele talen van de mensheid zijn, zijn zowel Bitcoin als zero kritische constructies voor de beschaving.

Nul en Bitcoin zijn onstuitbare ideeën die aan de mensheid zijn geschonken; gebaren die gemaakt zijn in de geest van „iets voor niets“. In een wereld die gerund wordt door centrale banken die geen verantwoording hoeven af te leggen, een cabaret dat gebruik maakt van de oneindige vooruitzichten van „oneindig veel geld“ om ons alles te beloven (en daarmee het schrikbeeld van hyperinflatie op te wekken), zou het niets wel eens het grootste geschenk kunnen blijken te zijn dat we ooit zouden kunnen ontvangen…